Onderhoud

Onderhoud

Algemeen

 • Alle elektrische bedieningmogen niet in het water gedompeld worden.
 • Twijfel je over het onderhoud van jouw raamdecoratie, neem dan geen risico en vraag advies aan een raamdecoratiespecialist.
 • de wasvoorschriften zijn ook te vinden op de stof / materiaal stalen in het stalenboek.

 

Rolgordijnen
Een rolgordijn van polyester (PES), Trevira CS of ecologisch polyester (Eco-PES) kun je reinigen door het af te nemen met een licht vochtige doek. De overige stoffen kun je reinigen met een zachte borstel of plumeau. Gebruik altijd niet-synthetische schoonmaakmiddel en lauwwarm water. Vermijd schrobben of hard wrijven; hierdoor beschadig je de beschermlaag van je rolgordijn.

Let op:

  • Decoratieve accessoires zoals ringen en houten onderlatten mogen niet in aanraking komen met water.
  • Stoffen die voorzien zijn van een gemetalliseerde coating mogen alleen droog gereinigd worden om beschadiging te voorkomen. 


Duo rolgordijnen
 Stoffen met dit pictogram zijn afwasbaar met een zachte, vochtige doek. Gebruik hiervoor water met een niet-synthetisch wasmiddel.

 Stoffen met dit pictogram zijn te reinigen door ze voorzichtig af te borstelen met een zachte borstel. Houd er rekening mee dat de stof zeer gevoelig is.

 

Horizontale jaloezieën
Je horizontale jaloezie van hout, kunststof of aluminium kan je in gesloten stand eenvoudig afborstelen met een zachte borstel. Je kunt ook een stofzuiger met opzetborstel op de laagste stand gebruiken. Als de lamellen sterker vervuild zijn, kan je deze afnemen met een vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel. Pas wel op voor de ladderkoorden of ladderbanden. Deze zijn kwetsbaar.

Let op: zorg dat de bovenbak aan de binnenzijde niet nat wordt.

 

 

Plissé- en dupligordijnen
Informatie over het onderhouden van je plissé- of dupligordijn vind je in het wasvoorschrift dat je bij het plissé- of dupligordijn ontvangt. Let op: dit is niet mogelijk bij verduisterende dupligordijnstoffen en bij gemetalliseerde plisségordijnen. Deze mogen absoluut niet nat worden!

 

Verticale jaloezieën
Alle stoffen lamellen kunnen gewassen worden in een handsopje. Er zijn ook stoffen lamellen die in de wasmachine kunnen. Kunststof en aluminium lamellen kunnen met een vochtige doek worden afgenomen.

 

Vouwgordijnen
De stoffen kunnen gereinigd worden volgens het wasvoorschrift dat op ieder vouwgordijn te vinden is.

Volg voor het wassen de volgende stappen:

 1. Verwijder de baleinen van het vouwgordijn.
 2. Haal de koorden van het vouwgordijn los.
 3. Maak de stof los van de bovenbak.

 

Gordijnen
In elk gordijn zit een wasvoorschrift, waarop je kunt vinden hoe je de stof van je gordijn kunt reinigen. 

Volg voor het wassen de volgende stappen:

 1. Verwijder de haken van het gordijn.
 2. Hang het gordijn na het wassen altijd nat op.